sobota, 26 stycznia 2013

Śląski obiad

Dziś przygotujemy typowy, śląski obiad niedzielny, składający się z dwóch dań : 
pierwsze danie :  rosół,  drugie danie: rolady, kluski i kapusta.

Produkty:


1 Rosół

- kość ze schabu
- 2 skrzydełka
- kostka rosołowa
- seler
- pietruszka
- sól
- pieprz
- marchew
- por
- maggi
- natka pietruszki
- makaron




2 kluski, rolady i modro kapusta

- ogórek kiszony
- 600 g schabu bez kości
- kiełbasa zwyczajna
- boczek
- cebula
- musztarda
- pieprz
- sól
- mąka ziemniaczana
- 3 jajka
- 1 kg ziemniaków
- czerwona kapusta
- mąka
- olej
- margaryna

Wykonanie:


Pierwsze danie








W garnku zagotować wodę i wrzucić kość ze schabu i skrzydełka. Gotować 10 minut i wrzucić jarzyny.








Gotować do uzyskania miękkości warzyw. Dodać kostkę rosołową i przyprawić pieprzem, solą i maggi. Ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić, nałożyć na talerz, makaron posypać świeżą natką pietruszki i zalać rosołem.


Drugie danie




Mięso kroimy w dość grube plastry i rozbijamy jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Kiełbasę, boczek, ogórek kiszony i cebule  kroimy w paski i układamy kolejno na mięsie, po czym zawijamy wszystko razem i łączymy wykałaczką.











Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Siekamy czerwoną kapustę i gotujemy w osolonej wodzie.








 Ugotowane ziemniaki odcedzamy, gnieciemy i czekamy aż ostygną. Ugotowaną kapustę odcedzamy i odsączoną od wody wkładamy z powrotem do garnka.




 Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną kiełbasę, 
boczek i cebulę. 









Na drugiej patelni roztapiamy margarynę i na małym ogniu powoli smażymy rolady.


Gdy podsmaży się kiełbasa, boczek i cebula, dodajemy dwie łyżki mąki i robimy zasmażkę. Do garnka z kapustą wlewamy trochę wody i dodajemy zasmażkę z kiełbasą , cebulą i boczkiem i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Kapustę dusimy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną w stosunku 3/4 ziemniaków, 1/4 mąki ziemniaczanej, wbijamy 3 jajka, mieszamy wszystko razem i ugniatamy na gładkie ciasto. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką mąki ziemniaczanej, by kluski się nie rozpadały w wodzie. Toczymy wałki z ciasta, tniemy na kawałki i formujemy z każdego kawałka kulkę, którą lekko zgniatamy na płasko. Kluski po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 10 minut. Gdy rolady są już upieczone, ściągamy je z patelni i do tego tłuszczu, który nam pozostał dodajemy 1/2 szklankę bulionu i 2 łyżki mąki, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy tak by powstał nam sos do klusek. Na talerz nakładamy kluski i polewamy sosem, dajemy roladę i czerwoną kapustę. Drugie danie najlepiej podawać z kompotem. 





Film przedstawiający przygotowanie śląskiego obiadu

Efekt końcowy



Smacznego



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz