Dziś przygotujemy typowy, śląski obiad niedzielny, składający się z dwóch dań :
pierwsze danie : rosół, drugie danie: rolady, kluski i kapusta.
Produkty:
1 Rosół
- kość ze schabu
- 2 skrzydełka
- kostka rosołowa
- seler
- pietruszka
- sól
- pieprz
- marchew
- por
- maggi
- natka pietruszki
- makaron
2 kluski, rolady i modro kapusta
- ogórek kiszony
- 600 g schabu bez kości
- kiełbasa zwyczajna
- boczek
- cebula
- musztarda
- pieprz
- sól
- mąka ziemniaczana
- 3 jajka
- 1 kg ziemniaków
- czerwona kapusta
- mąka
- olej
- margaryna
Wykonanie:
Pierwsze danie
W garnku zagotować wodę i wrzucić kość ze schabu i skrzydełka. Gotować 10 minut i wrzucić jarzyny.
Gotować do uzyskania miękkości warzyw. Dodać kostkę rosołową i przyprawić pieprzem, solą i maggi. Ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić, nałożyć na talerz, makaron posypać świeżą natką pietruszki i zalać rosołem.
Drugie danie
Mięso kroimy w dość grube plastry i rozbijamy jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Kiełbasę, boczek, ogórek kiszony i cebule kroimy w paski i układamy kolejno na mięsie, po czym zawijamy wszystko razem i łączymy wykałaczką.
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Siekamy czerwoną kapustę i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, gnieciemy i czekamy aż ostygną. Ugotowaną kapustę odcedzamy i odsączoną od wody wkładamy z powrotem do garnka.
Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną kiełbasę,
boczek i cebulę.
Na drugiej patelni roztapiamy margarynę i na małym ogniu powoli smażymy rolady.
Gdy podsmaży się kiełbasa, boczek i cebula, dodajemy dwie łyżki mąki i robimy zasmażkę. Do garnka z kapustą wlewamy trochę wody i dodajemy zasmażkę z kiełbasą , cebulą i boczkiem i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Kapustę dusimy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną w stosunku 3/4 ziemniaków, 1/4 mąki ziemniaczanej, wbijamy 3 jajka, mieszamy wszystko razem i ugniatamy na gładkie ciasto. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką mąki ziemniaczanej, by kluski się nie rozpadały w wodzie. Toczymy wałki z ciasta, tniemy na kawałki i formujemy z każdego kawałka kulkę, którą lekko zgniatamy na płasko. Kluski po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 10 minut. Gdy rolady są już upieczone, ściągamy je z patelni i do tego tłuszczu, który nam pozostał dodajemy 1/2 szklankę bulionu i 2 łyżki mąki, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy tak by powstał nam sos do klusek. Na talerz nakładamy kluski i polewamy sosem, dajemy roladę i czerwoną kapustę. Drugie danie najlepiej podawać z kompotem.
Efekt końcowy
pierwsze danie : rosół, drugie danie: rolady, kluski i kapusta.
Produkty:
1 Rosół
- kość ze schabu
- 2 skrzydełka
- kostka rosołowa
- seler
- pietruszka
- sól
- pieprz
- marchew
- por
- maggi
- natka pietruszki
- makaron
2 kluski, rolady i modro kapusta
- ogórek kiszony
- 600 g schabu bez kości
- kiełbasa zwyczajna
- boczek
- cebula
- musztarda
- pieprz
- sól
- mąka ziemniaczana
- 3 jajka
- 1 kg ziemniaków
- czerwona kapusta
- mąka
- olej
- margaryna
Wykonanie:
Pierwsze danie
W garnku zagotować wodę i wrzucić kość ze schabu i skrzydełka. Gotować 10 minut i wrzucić jarzyny.
Gotować do uzyskania miękkości warzyw. Dodać kostkę rosołową i przyprawić pieprzem, solą i maggi. Ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić, nałożyć na talerz, makaron posypać świeżą natką pietruszki i zalać rosołem.
Drugie danie
Mięso kroimy w dość grube plastry i rozbijamy jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Kiełbasę, boczek, ogórek kiszony i cebule kroimy w paski i układamy kolejno na mięsie, po czym zawijamy wszystko razem i łączymy wykałaczką.
Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Siekamy czerwoną kapustę i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, gnieciemy i czekamy aż ostygną. Ugotowaną kapustę odcedzamy i odsączoną od wody wkładamy z powrotem do garnka.
Kiełbasę, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną kiełbasę,
boczek i cebulę.
Na drugiej patelni roztapiamy margarynę i na małym ogniu powoli smażymy rolady.
Gdy podsmaży się kiełbasa, boczek i cebula, dodajemy dwie łyżki mąki i robimy zasmażkę. Do garnka z kapustą wlewamy trochę wody i dodajemy zasmażkę z kiełbasą , cebulą i boczkiem i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Kapustę dusimy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną w stosunku 3/4 ziemniaków, 1/4 mąki ziemniaczanej, wbijamy 3 jajka, mieszamy wszystko razem i ugniatamy na gładkie ciasto. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką mąki ziemniaczanej, by kluski się nie rozpadały w wodzie. Toczymy wałki z ciasta, tniemy na kawałki i formujemy z każdego kawałka kulkę, którą lekko zgniatamy na płasko. Kluski po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 10 minut. Gdy rolady są już upieczone, ściągamy je z patelni i do tego tłuszczu, który nam pozostał dodajemy 1/2 szklankę bulionu i 2 łyżki mąki, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy tak by powstał nam sos do klusek. Na talerz nakładamy kluski i polewamy sosem, dajemy roladę i czerwoną kapustę. Drugie danie najlepiej podawać z kompotem.
Film przedstawiający przygotowanie śląskiego obiadu
Efekt końcowy
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz