środa, 23 stycznia 2013

Onigiri a'la Ryś w łódeczkach z szaszłykami

Produkty



1. Onigiri 

- 300 g ryżu 
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- łyżeczka ostrej papryki
- posiekany koperek
- 150 g sera żółtego
- mąka
- bułka tarta
- 2 jajka 
- olej
- ziemniaki
- sos tzatziki 
- curry
- kurkuma

2. Szaszłyki



- 1 papryka
- 300 g piersi z indyka
- 150 g karkówki
- pieczarki
- czerwona cebula
- cebula
- przyprawa do grilla




Wykonanie

1. Onigiri 




Gotujemy wodę na ryż, wrzucamy kostkę rosołową i łyżeczkę ostrej papryki. Gdy wszystko ładnie się rozpuści dodajemy ryż. Rozgotowany ryż pozostawiam do ostygnięcia. Ostudzony ryż odcedzamy z pozostałej wody. Dodajemy, posiekany koperek, sól, pieprz, trochę mąki, trochę bułki tartej, wbijamy jajko i ucieramy do wszystkiego ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa.




 Formujemy kulki, i kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i żłobimy w środku tak by powstały nam łódeczki  Gotujemy nie osoloną wodę i gdy się gotuje wrzucamy ziemniaki na 3 minuty.




Po odcedzeniu ziemniaków przekładamy je do miski, dolewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy szczyptę soli,  szczyptę pieprzu,  łyżkę curry i pół łyżeczki kurkumy.  Wszystko, ze sobą mieszamy tak, aby każda łódeczka była obtoczona w oleju i przyprawach.








2. Szaszłyki






Paprykę i mięso kroimy w kostkę, cebule i cebule czerwoną kroimy na 4 części i rozdzielamy warstwy na pojedyncze, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko na przemian nadziewamy na patyczki do szaszłyków i posypujemy z każdej strony przyprawą do grilla.





3. Pieczenie i smażenie

Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Szaszłyki i ziemniaki układamy na aluminiowych tackach. Do rozgrzanego piekarnika na niższą półkę dajemy ziemniaki, na wyższą półkę dajemy szaszłyki. Pieczemy 30 do 40 minut. Pod koniec pieczenia szaszłyków i ziemniaków, na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy nasze kulki ryżowe, obtaczając, tak aby z każdej strony ładnie się przypiekły.

4. Sposób podania

Na talerz nakładamy 3 osobne łyżki sosu tzatziki, na sos kładziemy łódeczkę z ziemniaka, a do otworu wkładamy kulkę ryżową, obok kładziemy po dwa szaszłyki.


Efekt końcowy








Smacznego













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz