Produkty
- 2 szklanki mąki
- łyżka spirytusu bądź octu spirytusowego
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- cukier puder
- olej
Wykonanie
Często zdarza się, że zjawiają się u nas niespodziewani goście, a my nie mamy czym za bardzo ich poczęstować. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się faworki, są szybkie w przygotowaniu, z podstawowych składników, które każdy ma w domu i bardzo smaczne. Do miski wsypujemy make dodajemy śmietanę, ocet i jajko i mieszamy wszystko razem. Gdy masa zrobi się jednolita, wyrabiamy na gładkie ciasto, i wałkujemy na duży plaster. Z plastra wycinamy małe prostokąty i nacinamy na środku, przez otwór na środku przeciągamy jedną stronę, tak by powstało coś na wygląd wstążeczki Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy w głębokim oleju nasze faworki, kilkanaście sekund na jednej i kilkanaście sekund na drugiej stronie. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
- 2 szklanki mąki
- łyżka spirytusu bądź octu spirytusowego
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- cukier puder
- olej
Wykonanie
Często zdarza się, że zjawiają się u nas niespodziewani goście, a my nie mamy czym za bardzo ich poczęstować. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się faworki, są szybkie w przygotowaniu, z podstawowych składników, które każdy ma w domu i bardzo smaczne. Do miski wsypujemy make dodajemy śmietanę, ocet i jajko i mieszamy wszystko razem. Gdy masa zrobi się jednolita, wyrabiamy na gładkie ciasto, i wałkujemy na duży plaster. Z plastra wycinamy małe prostokąty i nacinamy na środku, przez otwór na środku przeciągamy jedną stronę, tak by powstało coś na wygląd wstążeczki Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy w głębokim oleju nasze faworki, kilkanaście sekund na jednej i kilkanaście sekund na drugiej stronie. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz