poniedziałek, 21 stycznia 2013

Spaghetti a'la Ryś


Produkty 

- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej 
- pół łyżeczki kuminu
- łyżka słodkiej papryki
- 1/4 łyżki ostrej papryki
- 500 g mięsa mielonego
- sól
- Pieprz
- pieprz cytrynowy
- szklanka bulionu
- makaron spaghetti
- mieszanka warzyw włoskich
- świeży koperek
- przecier pomidorowy
- sól czosnkowa
- 3 łyżki śmietany
- szczypiorek
- oregano


Wykonanie 

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekane czosnek i cebulę. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy paprykę ostrą, paprykę słodką i kumin. Chwile smażymy i dodajemy mięso mielone, smażymy 5 minut co chwile mieszając. Gotujemy wodę w dwóch garnkach, w jednym garnku solimy wodę. Bulion wlewamy na patelnie i dodajemy pieprz cytrynowy i sól czosnkową. Gotujemy makaron w osolonej wodzie i dodajemy łyżkę oleju by makaron się nie kleił. Na drugi garnek nakładamy sito i gotujemy warzywa na parze. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Do szklanki wlewamy trochę sosu i dodajemy śmietanę, mieszamy i dodajemy do reszty sosu na patelni. Doprawiamy oregano i dodajemy szczypiorek, chwile gotujemy ciągle mieszając. Ugotowany makaron odcedzamy i w głębokim talerzu formujemy "wulkan", do wgłębienia na środku makaronu wlewamy sos. Makaron okładamy dookoła warzywami. Sos ozdabiamy świeżym koperkiem.

Efekt końcowy




Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz