niedziela, 10 lutego 2013

Rolada z zapiekanymi ziemniakami

Produkty


- 500 g schabu
- 8 dużych ziemniaków
- żółty ser
- brokuły 
- pieczarki
- pieprz
- sól
- słodka papryka
- cebula
- boczek
- śmietana
- szklanka bulionu
- 3 marchewki
- puszka groszku
- naparstek octu
- Vegeta
- 3 łyżki cukru
- świeży koperek
- olej


Wykonanie


Gotujemy brokuły w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Mięso schabowe nacinamy tak, by powstał długi pasek. Lekko je rozbijamy. Obieramy i kroimy w kostkę marchew, po czym gotujemy ją, aż będzie miękka. w miedzy czasie obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy na pół i każdą polówkę nacinamy w poprzek, ale nie do końca. W co drugą szczelinę w ziemniaku, wkładamy plasterek boczku, a w pozostałe cebulę. Formę do pieczenia smarujemy olejem i układamy obok siebie ziemniaki, każdego ziemniaka z osobna polewamy dodatkowo odrobiną oleju i posypujemy słodką papryką, solą i Vegetą. Ugotowane brokuły rozgniatamy. Mięso rozkładamy na stole, kładziemy plasterek sera, warstwę ugniecionych brokuł i dwa plasterki pieczarka, zawijamy i powtarzamy czynność, aż całe mięso będzie zawinięte, koniec mięsa możemy spiąć wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki śmietany i wszystko dokładnie mieszamy, na środku kładziemy roladę i dookoła wkładamy resztę pieczarek i przykrywamy. Ziemniaki w formie i mięso w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika i pieczemy w 220 stopniach na termoobiegu przez 40 minut. W między czasie odcedzamy marchew i przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy groszek i dolewamy trochę wody i kładziemy całość na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Zasmażkę  dodajemy do marchwi i groszku i mieszamy, dodajemy cukier, ocet i pieprz i chwile wszystko ze sobą dusimy. Świeży koperek drobno kroimy i posypujemy ułożone na talerzu upieczone ziemniaki.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. fajny pomysł, zwłaszcza te ziemniaczki :) Zarąbuiste tależe, mam takie same :)

    OdpowiedzUsuń