- makaron pierożki
- duża pierś z kurczaka
- śmietana
- serek camembert
- żółty ser
- kostka serka do smarowania śmietankowego
- pęczek świeżej pietruszki
- sól
- pieprz cytrynowy
- słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
- kolendra
- majeranek
- imbir
- chili
- kumin
- kminek
- kurkuma
- szklanka bulionu
- sól czosnkowa
- olej
Wykonanie
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy 2 łyżki oleju, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki kolendry w proszku, majeranek, 1/4 łyżeczki imbiru suszonego, szczyptę ostrego chili, pół łyżeczki kuminu zmielonego w moździerzu, szczyptę kminku, łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki soli czosnkowej, szczyptę soli i dwie szczypty pieprzu cytrynowego, wszystko zalewamy śmietaną 18 % i dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie przyprawy wymieszały się z śmietaną. Tak przygotowanego kurczaka, odkładamy do lodówki pod przykryciem na dwie, trzy godziny. Kurczaka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
W między czasie gotujemy wodę z łyżeczką soli i łyżeczką oleju i gdy się zagotuje wrzucamy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy i odkładamy.
Pod koniec pieczenia kurczaka, gdy zostało nam jeszcze 5 minut pieczenia, do brytfanki wlewamy szklankę bulionu i gdy się zagotuje wrzucamy pokrojony w drobną kostkę serek do smarowania i pół serka camembert, ucieramy do całości trochę żółtego sera i gotujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Kurczak już upieczony, więc przekładamy całość do brytfanki z sosem, dokładnie wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze około siedem, osiem minut, aż nasz kurczak "dojdzie", na koniec dodajemy garść świeżej posiekanej pietruszki, mieszamy i podajemy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz