Produkty
- 3 ćwiartki kurczaka
- 1,5 l bulionu
- 600 g ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- masło
- śmietana
- 2 jajka
- świeży koperek
- 1/4 średniej białej kapusty
- cebula
- boczek
- przyprawa do kurczaka
- susz lubczyku
- pieprz
- sól
- mąka
- margaryna
- olej
Wykonanie
Kurczaka myjemy, przekładamy do miski, nacieramy olejem i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą klasyczną do kurczaka, wszystko posypujemy delikatnie lubczykiem. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w bulionie. Po ugotowaniu ziemniaków, odcedzamy je, przekładamy do dużej miski i dodajemy 1/4 masła, 2 duże łyżeczki śmietany i posiekany świeży koperek. Wszystko razem zagniatamy na gładką masę i odstawiamy aż ostygnie. W miedzy czasie siekamy kapustę i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelnie roztapiamy pół kostki margaryny i układamy naszego kurczaka, smażymy na wolnym ogniu około pół godziny. Do zimnych wręcz ziemniaków wbijamy dwa jajka i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąki ziemniaczanej ciągle mieszając i zagniatając. Mąki ziemniaczanej dodajemy w stosunku 3/4 ziemniaków, 1/4 mąki. Gdy wszystkie składniki są już w miarę wymieszane, formujemy z nich gładką jednolitą masę i odkładamy na chwile w woreczku do lodówki. W między czasie kurczaka podlewamy wodą i obracamy na drugą stronę. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w kostkę boczek i cebule, gdy boczek już się przysmaży na patelnie wrzucamy kapustę i wszystko razem mieszamy, smażymy jeszcze przez około 5 minut. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją i dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyciągamy z lodówki ciasto i formujemy z niego wałki, każdy wałek przecinamy co około 2,5 centymetra i z każdego kawałka formujemy kuleczkę, którą delikatnie zgniatamy na płasko. Kluseczki wrzucamy do gotującej się wody z mąką i solą i gotujemy przez 6 do 8 minut po wypłynięciu na powierzchnie. Gdy kurczak się już usmaży, ściągamy go z patelni, a na patelnie dolewamy pól szklanki wody z łyżką mąki i wszystko razem mieszamy tak, aby powstał sos.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz