czwartek, 31 stycznia 2013

Zupa "na winie"

Przyrządzając drobiowy gulasz z grzybami, najpierw gotowałem ćwiartki kurczaka, więc został mi wywar, którego szkoda by było wylać. Dlatego tez powstała zupa "na winie", czyli co się na winie to do gara. Musze przyznać, że sam jestem zaskoczony smakiem, który powstał, słodko-kwaśny z lekka pikantnością, którą nadały ostre papryczki. :D


Produkty


- wywar z kurczaka
- 6 dużych ziemniaków
- ćwiartka kapusty białej
- 2 cebule
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- pół średniego pora
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- boczek
- mąka
- susz natki pietruszki
- majeranek
- łyżeczka octu
- 2 łyżeczki przyprawy do bigosu
- 2 kostki rosołowe
- ostre suszone papryczki
- łyżka cukru
- łyżeczka Vegety
- 1/4 kostki margaryny
- sól
- maggi
- pieprz
- grzanki


Wykonanie


Do wywaru dodajemy, obrane umyte i pokrojone w kostki ziemniaki, posiekaną kapustę, posiekaną cebulę, obrany i umyty, pokrojony w plastry seler, obrana i umytą pokrojoną w plastry pietruszkę, umyty i pokrojony por. Dorzucamy kilka małych ostrych papryczek. Gotujemy na małym ogniu ,od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną warzywa. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do bigosu, kostki rosołowe, cukier i ocet i wszystko razem mieszamy. Na patelni roztapiamy margarynę, i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na skwarki. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, Vegetą i maggi. Do boczku dodajemy mąki i robimy zasmażkę, całość przelewamy do garnka z zupą i chwile gotujemy. Na koniec dodajemy susz natki pietruszki i majeranek. Zupę podajemy z grzankami.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz