Produkty
- wywar z kurczaka
- 6 dużych ziemniaków
- ćwiartka kapusty białej
- 2 cebule
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- pół średniego pora
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- boczek
- mąka
- susz natki pietruszki
- majeranek
- łyżeczka octu
- 2 łyżeczki przyprawy do bigosu
- 2 kostki rosołowe
- ostre suszone papryczki
- łyżka cukru
- łyżeczka Vegety
- 1/4 kostki margaryny
- sól
- maggi
- pieprz
- grzanki
Wykonanie
Do wywaru dodajemy, obrane umyte i pokrojone w kostki ziemniaki, posiekaną kapustę, posiekaną cebulę, obrany i umyty, pokrojony w plastry seler, obrana i umytą pokrojoną w plastry pietruszkę, umyty i pokrojony por. Dorzucamy kilka małych ostrych papryczek. Gotujemy na małym ogniu ,od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną warzywa. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do bigosu, kostki rosołowe, cukier i ocet i wszystko razem mieszamy. Na patelni roztapiamy margarynę, i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na skwarki. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, Vegetą i maggi. Do boczku dodajemy mąki i robimy zasmażkę, całość przelewamy do garnka z zupą i chwile gotujemy. Na koniec dodajemy susz natki pietruszki i majeranek. Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz