-1/3 szklanki mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 250 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki stołowe masła
- pól łyżeczki octu spirytusowego
- pęczek świeżego koperku
- puszka ananasa w plastrach
- 250 g żółtego sera
- 250 g szynki drobiowej
Wykonanie
Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do mleka dodajemy cukier i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy rozkruszone drożdże i zostawiamy na 15 minut najlepiej wstawione do garnka z gorącą wodą, aż drożdże się spienią. Do miski przesiewamy mąkę. Jajka wbijamy do osobnej miski, solimy i ubijamy na pianę. Masło roztapiamy w małym garnku i zostawiamy do ostygnięcia. Koperek drobno siekamy i dodajemy do mąki i mieszamy. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i mieszamy, po czym dodajemy ubite jajka, roztopione masło, soli do smaku i trochę octu. Wszystko razem mieszamy i ugniatamy przez 10 minut na gładkie ciasto. Odkładamy na półtora, dwie godziny w misce przykryte szmatka, najlepiej przy jakimś źródle ciepła, aż ciasto wyrośnie. W miedzy czasie kroimy ananasa w drobną kostkę, a na tarce z dużymi oczkami ucieramy ser i szynkę, wszystko razem mieszamy. Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na blat oprószony mąką, wyrabiamy przez chwile i rozwałkowujemy na plaster nie grubszy niż 5 mm. Z plastra wycinamy kółka o średnicy 10 cm. Na jedno kółko nakładamy łyżeczką farsz, a drugim przykrywamy i dokładnie zagniatamy krawędzie. Przygotowane bułeczki odstawiamy na 30 minut przykryte szmatką (ja używam pieluch tetrowych). Bułeczki po wyrośnięciu układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20/30 minut, aż ładnie wyrosną i się zarumienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Bułeczki idealne do podawania na podwieczorek, ja dodatkowo polałem każdą sosem czosnkowo-śmietankowym, sos ten idealnie komponuje się z smakiem ananasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz