piątek, 18 stycznia 2013

Udka kurczaka w sosie pomarańczowym

Produkty


- 4 udka z kurczaka
 -30 g siekanych migdałów
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- kieliszek soku pomarańczowego
- 3 łyżki śmietany
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- sól
- pieprz cytrynowy
- 750 g ziemniaków
- szczypiorek
- łyżka masła
- 1 łyżka suszonego koperku
- bułka tarta
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- olej
- kilka całych liści sałaty
- świeża natka pitruszki


Wykonanie


Do miski wrzucamy: migdały, 2 łyżki dżemu, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, wlewamy kieliszek soku i dodajemy 2 łyżki śmietany. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru. W marynatę wkładamy udka z kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić w plastry. Kuczaka wraz z marynatą przełożyć do woreczka do pieczenia, dodać sól, pieprz cytrynowy i wrzucić plastry pomarańczy. Wszystko delikatnie wymieszać uważając by nie rozerwać woreczka do pieczenia i zawiązać woreczek. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.



Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Do odcedzonych ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany, posiekany szczypiorek i dwie łyżki suszonego koperku i wszystko razem zagniatamy na puree. Na 3 talerzyki kolejno nakładamy: mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Z puree formujemy małe kuleczki i każdą z osobna obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej.




Pod koniec pieczenia kurczaka(około 5/10 minut do końca pieczenia), na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kuleczki ziemniaczane. Drugą pomarańcze kroimy w plastry i odcinamy po 2 na talerz duże liście sałaty. Na sałacie kładziemy kurczaka, dodając trochę migdałów wraz sosem i dekorujemy plasterkami pomarańczy i natką świeżej pietruszki. Voilà! 

Efekt końcowy




Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz