piątek, 18 stycznia 2013

Tartoletki z cukinią

Produkty


- 100 g chudego twarogu
- 200 g mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- ser mozzarella
- olej
- 2 cukinie
- sól i pieprz
- proszek do pieczenia
- pietruszka



Wykonanie


Do miski wrzucamy twaróg, dodajemy 2 łyżki oleju, wsypujemy mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, dolewamy 1/5 szklani wody, solimy i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na bok. Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowana cukinie, wrzucamy na 2 minuty do osolonej gotującej się wody, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Na papierze do pieczenia układamy z plasterków cukinii male kółka. Czosnek obieramy i wyciskamy, dodajemy pieprz. Ułożoną cukinie smarujemy czosnkiem z pieprzem. Ser mozzarella odsączamy i kroimy w plastry, plastry sera układamy na każdym krążku z cukinii. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy kółka takiej wielkości, żeby przykryło na cukinie z serem. 






Krążki z ciasta dokładnie dociskamy do cukinii. Tak przygotowane tartoletki pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.






 Po upieczeniu czekamy chwile, aż trochę ostygną, delikatnie obracamy i dekorujemy pietruszką, podajemy na ciepło.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz