Produkty
- 4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju
- 4 jajka
- gruszka
- jabłko
- 2 opakowania galaretki
- rodzynki
Wykonanie
Przygotowujemy galaretkę( ja wybrałem agrestową, bo bardzo tę lubię), według przepisu z opakowania i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko ze sobą i dodajemy, ciągle mieszając, mleko i olej. Wbijamy jajka i dokładnie wszystko razem mieszamy, tak by wszystkie składniki dokładnie się wymieszały , a w masie nie pozostały żadne grudki. Dodajemy rodzynki i przekładamy masę do formy, tak aby wypełnić formę do połowy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut. Gdy ciasto jest już upieczone studzimy je. Jabłko i gruszkę kroimy w plastry, układamy na cieście jedno obok drugiego i zalewamy galaretką. Galaretka powinna mieć konsystencję kisielu, dlatego też dobrze jest galaretkę przygotować dwie godziny przed tym, jak zabierzemy się do przygotowania ciasta. Całość odkładamy w formie do lodówki do całkowite zgęstnienia galaretki.
Smacznego
- 4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju
- 4 jajka
- gruszka
- jabłko
- 2 opakowania galaretki
- rodzynki
Wykonanie
Przygotowujemy galaretkę( ja wybrałem agrestową, bo bardzo tę lubię), według przepisu z opakowania i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko ze sobą i dodajemy, ciągle mieszając, mleko i olej. Wbijamy jajka i dokładnie wszystko razem mieszamy, tak by wszystkie składniki dokładnie się wymieszały , a w masie nie pozostały żadne grudki. Dodajemy rodzynki i przekładamy masę do formy, tak aby wypełnić formę do połowy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut. Gdy ciasto jest już upieczone studzimy je. Jabłko i gruszkę kroimy w plastry, układamy na cieście jedno obok drugiego i zalewamy galaretką. Galaretka powinna mieć konsystencję kisielu, dlatego też dobrze jest galaretkę przygotować dwie godziny przed tym, jak zabierzemy się do przygotowania ciasta. Całość odkładamy w formie do lodówki do całkowite zgęstnienia galaretki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz