czwartek, 31 stycznia 2013

Ciasto z migdałami i suszonymi śliwkami

Produkty


- 4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 szklanki mleka
- pół kostki masła
- 4 jajka
- 3 duże łyżki gorzkiego kakao
- paczka siekanych migdałów
- paczka suszonych śliwek


Wykonanie


W małym garnuszku roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i kakao i wszystko mieszamy na sucho. Wlewamy mleko i przestudzone masło, wszystko dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. W osobnej misce, trzeba rozmącić jajka i przelać do reszty składników i dokładnie wymieszać. Dodajemy migdały mieszamy i przelewamy do formy. Na powierzchni układamy delikatnie śliwki, tak by nam nie zatonęły w masie. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.



Niestety nie zdążyłem zrobić zdjęć całości wypieku, gdyż niektórzy byli na tyle niecierpliwi, że połowę mi zjedli. 


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz