- 500 g łopatki wieprzowej
- papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- Vegeta
- pól kilo ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- por
- olej
- mąka
- łyżeczka cukru
Wykonanie
Warzywa obieramy i myjemy, seler, marchew i pietruszkę kroimy w kosteczkę. Por w plastry. Ziemniaki kroimy tak jak na frytki. Wszystkie warzywa gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Mięso oczyszczamy myjemy i kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w paseczki, cebulę kroimy w pół księżyce. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Do zarumienionej cebuli dodajemy mięso i paprykę, przyprawiamy pieprzem solą i ostrą papryką i przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy odrobinę wody i wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu dusimy około 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy i chwile jeszcze dusimy. Całość przekładamy do garnka z warzywami dodajemy kostkę rosołową, łyżeczkę cukru i Vegetę do smaku. Wszystko gotujemy jeszcze na wolnym ogniu około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dodajemy 3 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do zupy mieszamy i chwile jeszcze gotujemy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz