Produkty
- 1 kg dorsza (3 sztuki)
- puszka krojonych pomidorów
- tymianek
- sól
- szczypiorek
- śmietana
- przecier pomidorowy
- pomidory
- cytryna
- pieprz
- ziemniaki
- litr oleju
Wykonanie
Dorsza nacinamy wzdłuż, oczyszczamy i myjemy. Do środka wyciskamy sok z cytryny i oprószamy solą. Po układane na talerzu ryby z wierzchu posypujemy tymiankiem, pieprzem i delikatnie solimy. Tak przygotowane ryby odkładamy na dwie, trzy godziny do lodówki. Rybkę grillujemy przez około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, a w garnku grzejemy litr oleju. Na patelnie przekładamy z puszki pomidory i pół małej śmietany wymieszanej z dwoma łyżeczkami przecieru pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 5 minut i doprawiamy tymiankiem. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki, wrzucamy do oleju i smażymy, aż się zarumienią. Szczypiorek kroimy drobno i wrzucamy do sosu pomidorowego. Na talerz nakładamy sos, układamy na środku rybkę po jednej stronie ryby układamy ziemniaki, a po drugiej stronie układamy pomidorka pokrojonego w ćwiartki i plasterek cytryny.
- 1 kg dorsza (3 sztuki)
- puszka krojonych pomidorów
- tymianek
- sól
- szczypiorek
- śmietana
- przecier pomidorowy
- pomidory
- cytryna
- pieprz
- ziemniaki
- litr oleju
Wykonanie
Dorsza nacinamy wzdłuż, oczyszczamy i myjemy. Do środka wyciskamy sok z cytryny i oprószamy solą. Po układane na talerzu ryby z wierzchu posypujemy tymiankiem, pieprzem i delikatnie solimy. Tak przygotowane ryby odkładamy na dwie, trzy godziny do lodówki. Rybkę grillujemy przez około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, a w garnku grzejemy litr oleju. Na patelnie przekładamy z puszki pomidory i pół małej śmietany wymieszanej z dwoma łyżeczkami przecieru pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 5 minut i doprawiamy tymiankiem. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki, wrzucamy do oleju i smażymy, aż się zarumienią. Szczypiorek kroimy drobno i wrzucamy do sosu pomidorowego. Na talerz nakładamy sos, układamy na środku rybkę po jednej stronie ryby układamy ziemniaki, a po drugiej stronie układamy pomidorka pokrojonego w ćwiartki i plasterek cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz