niedziela, 17 lutego 2013

έδαφος, kotlety mielone A'la greckie

Produkty



Kotlety mielone

- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g sera feta
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- Vegeta
- 2 łyżki oregano
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej

Dodatkowo

- 4 dorodne pomidory
- 4 kiszone ogórki
- cebula
- jogurt naturalny 200 g
- 750 g ziemniaków
-2 łyżki masła


Wykonanie

Kotlety mielone

Ser feta zgniatamy i przekładamy do miski, cebule kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do sera. Do miski przekładamy mięso mielone i razem z serem i cebulą, zagniatamy wszystko ręcznie. Do powstałej masy wbijamy jajka, dodajemy oregano, jogurtu naturalnego, przeciskamy przez praskę czosnek, przyprawiamy Vegetą i pieprzem i wszystko mieszamy ręką. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy owalne kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu smażymy kotlety z obu stron, aż się zarumienią.


Dodatkowo

Do kotletów mielonych przygotowujemy dodatkowo sałatkę oraz puree.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dwoma łyżkami Vegety i odrobiną soli. Pomidory i ogórki kiszone kroimy w kostkę, a cebulę w paseczki, wszystko przekładamy do miski dodajemy jogurtu naturalnego i przyprawiamy pieprzem, wszystko mieszamy i odkładamy do lodówki (ja zaczynam przygotowanie dania właśnie od sałatki, by smaki lepiej się przeszły). Ziemniaki odcedzamy dodajemy masło i ugniatamy na puree. Ziemniaki podane na talerzu, polewamy tłuszczem, pozostałym z pieczenia kotletów.































Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz