Produkty
- 600 g schabu bez kości
- 300 g ryżu
- szklanka bulionu
- 200 g śmietany
- 20 g curry
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- musztarda
- opakowanie chińskiej mieszanki warzyw
- olej
Wykonanie
Mięso schabowe kroimy na trzy plastry, oczyszczamy i myjemy. Każdy plaster rozbijamy jak na kotlety. solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Na środku rozbitego mięsa nakładamy warzywa i spinamy boki wykałaczkami, tak by powstało coś na wygląd gniazda. Mięso pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni. W miedzy czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, mieszamy bulion z curry i śmietaną. Cebulę i czosnek kroimy w maksymalnie drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy aż się zarumieni. Przysmażoną cebulę i czosnek wrzucamy do garnka z curry, śmietaną i bulionem i wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy resztę warzyw z opakowania, solimy do smaku i dusimy, aż będą gorące.Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka z curry, śmietaną i resztą składników, chwile gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje. Na talerz nakładamy warzywa tworząc z nich okrąg, w środku okręgu z warzyw, nakładamy porcje ryżu, a na ryż kładziemy upieczone gniazdko schabowe.
WGLĄDA SMACZNIE, JUŻ MI CIEKNIE ŚLINKA
OdpowiedzUsuń