wtorek, 19 lutego 2013

Pulpety drobiowe z makaronem w sosie orzechowym

Produkty



- mięso mielone drobiowe
- jajko
- 1,5 cebuli
- 1 duża marchew
- ogórek kiszony
- szczypta oregano
- paczka makaronu świderki
- pół szklanki orzeszków ziemnych
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżeczka cukru
- kieliszek mleka
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sok z cytryny
- sól 
- pieprz
- margaryna
- łyżka mąki
- sałata
- pomidor


Wykonanie


Do miski wkładamy mięso mielone i wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojone w drobną kostkę pół cebuli i ogórek kiszony. Wszystko mieszamy ręką i przyprawiamy solą, oregano i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kulki i  pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 150 stopni. W osolonej wodzie gotujemy makaron, po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy. W woku roztapiamy 1/4 kostki margaryny. Marchew i cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do woka na roztopioną margarynę. Orzeszki mielimy w blenderze, aż powstanie jednolita gładka masa. Gdy cebula się zrumieni do woka wlewamy chłodny bulion, mleko i sok z cytryny, dodajemy z mielone orzeszki i wszystko dokładnie mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu sosu dodajemy cukier, suszony czosnek i paprykę, gotujemy jeszcze chwile ciągle mieszając. Na koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem. Dla zagęszczenia sosu  dodajemy mąkę. Ugotowany makaron przekładamy do woka z sosem i wszystko dokładnie mieszamy, tak by sos pokrył cały makaron. Na talerzu układamy dwa liście sałaty i nakładamy na sałatę makaron z sosem, pomidora kroimy w ćwiartki i układamy na talerzu razem z drobiowymi pulpetami.




































Smacznego

1 komentarz: