poniedziałek, 25 lutego 2013

Naleśniki A'la Ryś

Produkty


- pół litra mleka
- 2 jajka
- szklanka mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 30%
- łyżeczka przyprawy korzennej
- garść rodzynek
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao gorzkiego
- 2 garści płatków Corn flakes 
- szczypta soli
- pół łyżeczki octu
- olej
- dżem pomarańczowy
- dżem truskawkowy
- nutella
- miód płynny
- suszone jabłka






Wykonanie


Do miski wlewamy mleko i dosypujemy mąkę, cukier, wbijamy 2 jajka i wszystko miksujemy na gładką masę, ciągle miksując dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól, ocet, przyprawę korzenną, śmietanę i kakao, gdy ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki i rozmiksować . Na koniec dodajemy płatki i rodzynki i łyżeczką mieszamy by po cieście rozprowadzić dorzucone składniki. Na patelni do racuchów (takiej z 4 wgłębieniami chyba, że nie mamy to na zwykłej) rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki z oby dwóch stron, w każdym przed usmażeniem zatapiamy płatki suszonych jabłek. Naleśniki powinny mieć minimum 1 cm.  Gdy mamy już upieczone 4 naleśniki, układamy kolejno na talerzu i tak na pierwszego nakładamy dżem pomarańczowy i przykrywamy następnym naleśnikiem, na którego nakładamy dżem truskawkowy przykrywając go kolejnym naleśnikiem, którego smarujemy nutellą i przykrywamy czwartym naleśnikiem na którym układamy suszone jabłko i polewamy całość miodem.Śniadanie dla kogoś kto lubi słodkość, ja nie przepadam, ale są to naleśniki dla mojej żony, bo ona za takimi przepada.





1 komentarz: