Produkty
- 600 g schabu bez kości
- pietruszka
- marchew
- seler
- musztarda
- 3 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz grubo mielony
- śmietana 18%
- szklanka bulionu
- 2 cebule
- pół małej białej kapusty
- boczek
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- mąka
- 2 łyżeczki masła
Wykonanie
Schab kroimy wzdłuż, tak by powstało kilka kotletów, które kroimy na mniejsze kwadraciki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy 3-4 łyżki musztardy i przeciskamy 3 ząbki czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy szklankę bulionu i jak przestygnie mieszamy z dwiema łyżeczkami śmietany. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Schab w naczyniu żaroodpornym układamy, tak by nie leżał jeden na drugim, Wymieszanymi warzywami (marchew, seler i pietruszka) przykrywamy cały schab, na górze układamy cebulę pokrojoną w plastry i wszystko podlewamy bulionem ze śmietaną. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki (by się szybciej ugotowały) i gotujemy, pod koniec gotowania solimy . Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zagniatamy z dwoma łyżkami masła i 3 łyżkami śmietany i odstawiamy, aż będą zimne. W miedzy czasie ucieramy na tarce z dużymi oczkami białą kapustę i gotujemy ją w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już zimne dodajemy 2 jajka i mieszamy widelcem, tak by jajka dokładnie rozmieszać z ziemniakami i dodajemy mąki ziemniaczanej w stosunku około 3/4 ziemniaków, 1/4 mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka kawałków i formujemy wałki nie grubsze niż 4 cm i przecinamy je jak na kopytka, każdy kawałek zgniatamy szerokim nożem, na grubość około jednego centymetra, tak aby powstały kluseczki w kształcie rombów. Kluseczki gotujemy w osolonej z łyżeczką mąki ziemniaczanej wodzie, 10 minut po wypłynięciu. Ugotowaną kapustę odcedzamy, a na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i boczek, jak już się podsmażą, dodajemy odcedzoną kapustę i smażymy około 10 do 15 minut w miedzy czasie doprawiając pieprzem i solą. Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i ściągamy pierzynkę warzywną z mięsa, którą układamy na talerzu, na warzywach układamy kawałki schabu, sos z naczynia żaroodpornego przelewamy na patelnie i zagęszczamy mąką. Na talerz nakładamy jeszcze kapustę i kluseczki, które polewamy sosem. Smacznego.
- 600 g schabu bez kości
- pietruszka
- marchew
- seler
- musztarda
- 3 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz grubo mielony
- śmietana 18%
- szklanka bulionu
- 2 cebule
- pół małej białej kapusty
- boczek
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- mąka
- 2 łyżeczki masła
Wykonanie
Schab kroimy wzdłuż, tak by powstało kilka kotletów, które kroimy na mniejsze kwadraciki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy 3-4 łyżki musztardy i przeciskamy 3 ząbki czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy szklankę bulionu i jak przestygnie mieszamy z dwiema łyżeczkami śmietany. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Schab w naczyniu żaroodpornym układamy, tak by nie leżał jeden na drugim, Wymieszanymi warzywami (marchew, seler i pietruszka) przykrywamy cały schab, na górze układamy cebulę pokrojoną w plastry i wszystko podlewamy bulionem ze śmietaną. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki (by się szybciej ugotowały) i gotujemy, pod koniec gotowania solimy . Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zagniatamy z dwoma łyżkami masła i 3 łyżkami śmietany i odstawiamy, aż będą zimne. W miedzy czasie ucieramy na tarce z dużymi oczkami białą kapustę i gotujemy ją w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już zimne dodajemy 2 jajka i mieszamy widelcem, tak by jajka dokładnie rozmieszać z ziemniakami i dodajemy mąki ziemniaczanej w stosunku około 3/4 ziemniaków, 1/4 mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka kawałków i formujemy wałki nie grubsze niż 4 cm i przecinamy je jak na kopytka, każdy kawałek zgniatamy szerokim nożem, na grubość około jednego centymetra, tak aby powstały kluseczki w kształcie rombów. Kluseczki gotujemy w osolonej z łyżeczką mąki ziemniaczanej wodzie, 10 minut po wypłynięciu. Ugotowaną kapustę odcedzamy, a na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i boczek, jak już się podsmażą, dodajemy odcedzoną kapustę i smażymy około 10 do 15 minut w miedzy czasie doprawiając pieprzem i solą. Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i ściągamy pierzynkę warzywną z mięsa, którą układamy na talerzu, na warzywach układamy kawałki schabu, sos z naczynia żaroodpornego przelewamy na patelnie i zagęszczamy mąką. Na talerz nakładamy jeszcze kapustę i kluseczki, które polewamy sosem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz