niedziela, 24 lutego 2013

Krem groszkowy

Produkty


- 2 puszki konserwowego groszku
- pół kilo ziemniaków
- por
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki śmietany 30 %
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki suszonego lubczyku
- natka pietruszki
- pierś z kurczaka
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- chili w proszku
- sól
- pieprz
- grzanki
- oregano


Wykonanie


Pierś z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Rozcinamy wzdłuż, tak aby z każdej połówki powstały trzy filety, każdy filet tniemy na jak najwęższe paski. Każdy pasek zawijamy, tak by przypominał ślimaka i łączymy wykałaczką , by się nie rozwijały. Układamy na tacce do grillowania i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i odrobiną suszonego chili, by "ślimaki" nie były z byt ostre. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Por rozcinamy wzdłuż myjemy i kroimy na drobne paseczki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku przygotowujemy 1.5 litra bulionu. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy por, smażymy około 3 minuty, aż por się zeszkli i dorzucamy resztę warzyw, wszystko smażymy co chwilę mieszając przez około 5 minut. Warzywa z patelni przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy 2 puszki groszku konserwowego i gotujemy bez przykrycia jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy lubczyku. Wyjmujemy z zupy marchew i pietruszkę i resztę miksujemy partiami w blenderze na gładki krem. Do ostatniej partii dodajemy śmietanę i cynamon (ja tak robię bo jest prościej) i po z miksowaniu mieszamy dokładnie z resztą kremu. Zupę, krem podajemy w talerzach, ozdabiamy go plamką śmietanki na powierzchni kremu, grzankami pokrojonymi w kostkę, na brzegu kremu układamy pikantne "ślimaczki" z kurczaka, a na środku układamy świeże listki natki pietruszki.



 Smacznego.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz