- 500 g Filetu z udźca kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/4 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (ewentualnie kwasek cytrynowy)
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka imbiru
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 papryka
- szczypiorek
- makaron jajeczny
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie
Do szklanki wlać sok z cytryny, dodać trochę cieplej wody, cztery łyżeczki cukru, wymieszać i odstawić. Cebule i czosnek posiekać.
Kurczaka doprawić solą i wymieszać z mąką. Ugotować makaron. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebule, czosnek i dodać łyżeczkę imbiru. Chwile podsmażyć i dodać kurczaka. Smażyć na średnim ogniu 5/10 minut. Pokroić w kostkę paprykę. Na koniec smażenia dodać paprykę, chili i pieprz oraz wlać wcześniej przygotowany sok z cytryny z cukrem. Gotować przez 3 do 5 minut, aż cukier się z karmelizuje. Na patelni podgrzać olej i chwile podsmażyć wcześniej ugotowany makaron.Makaron dodajemy do reszty potrawy i mieszamy wszystko razem. Podawać posypane szczypiorkiem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz