czwartek, 17 stycznia 2013

Gulasz curry z puree

Produkty


- 200 ml bulionu
- kilka suszonych grzybów
- 600 g karkówki
- łyżka mąki
- 200 g śmietany
- 1,5 łyżki curry
- łyżka kurkumy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- pół papryki
- 1 kg ziemniaków
- pół łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 puszki groszku
- szczypiorek
- 2 łyżki suszonego koperku
- łyżka masła 
- olej
- sól
- pieprz
- 4 kiszone ogórki



Wykonanie


    Do szklanki z bulionem dodajemy suszone grzyby i odstawiamy. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy śmietanę  curry, kurkumę  pieprz i sól, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. W brytfannie zagotować bulion z grzybami.Posiekać cebule.








Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule i wycisnąć czosnek.













Podsmażony czosnek z cebulą dodajemy do bulionu











 i wrzucamy wcześniej przygotowane mięso, przyprawiamy kuminem i imbirem. Marchew kroimy w talarki, paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy razem z groszkiem do brytfanny.






 Dusimy około 25 minut, co jakiś czas mieszając. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Do odcedzonych ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany, posiekany szczypiorek i dwie łyżki suszonego koperku i wszystko razem zagniatamy na puree. Do szklanki dajemy łyżkę mąki zalewamy do połowy wodą mieszamy i dodajemy do brytfanny  Gotujemy jeszcze trzy minuty ciągle mieszając. Danie można podać z kiszonymi ogórkami. 

Efekt końcowy







Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz