niedziela, 13 stycznia 2013
Indyk po chinsku
Produkty
- piersi z indyka
- ryż
- cebula
- czosnek
- mieszanka warzywna chińska
- suszone grzyby
- szklanka bulionu drobiowego
- przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, sol, pieprz, imbir, oregano
- olej
- mąka
Wykonanie
Grzyby moczymy w bulionie, indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy oleju i przyprawy, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Do wrzącej wody dodajemy łyżkę oleju, solimy i wrzucamy ryż. Siekamy cebule i wyciskamy czosnek do naszego indyka, całość wrzucamy na rozgrzany olej. Bulion z grzybami wlewamy do garnka dodajemy mąki i doprowadzamy do wrzenia. Mieszankę warzywną chińską gotujemy na parze. Gotowe składniki dania układamy w następujący sposób na talerzu: na środku tworzymy kopiec z ryżu, dookoła polewając naszym sosem grzybowym, na to kolejno w okół układamy indyka i warzywa, na górę kopca dajemy jedną łyżeczkę sosu z grzybkiem i dekorujemy szczyptą oregano. Gotowe.
Efekt końcowy:
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz