niedziela, 13 stycznia 2013

Indyk po chinsku


Produkty


- piersi z indyka
- ryż
- cebula
- czosnek
- mieszanka warzywna chińska
- suszone grzyby
- szklanka bulionu drobiowego 
- przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, sol, pieprz, imbir, oregano
- olej   
- mąka

Wykonanie


Grzyby moczymy w bulionie, indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy oleju i przyprawy, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Do wrzącej wody dodajemy łyżkę oleju, solimy i wrzucamy ryż.  Siekamy cebule i wyciskamy czosnek do naszego indyka, całość wrzucamy na rozgrzany olej. Bulion z grzybami wlewamy do garnka dodajemy mąki i doprowadzamy do wrzenia. Mieszankę warzywną chińską gotujemy na parze. Gotowe składniki dania układamy w następujący sposób na talerzu: na środku tworzymy kopiec z ryżu, dookoła polewając naszym sosem grzybowym, na to kolejno w okół układamy indyka i warzywa, na górę kopca dajemy jedną łyżeczkę sosu z grzybkiem i dekorujemy szczyptą oregano. Gotowe.

Efekt końcowy:






Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz